Szkolenie okresowe BHP dla stomatologów i personelu gabinetu
Stan prawny: 3 września 2026 r.
W gabinecie stomatologicznym prawie zawsze potrzebne są dwa różne szkolenia, nie jedno. Właściciel gabinetu, który kogokolwiek zatrudnia, jest pracodawcą — i obowiązuje go szkolenie dwa razy dłuższe, w terminie dwa razy krótszym niż jego zatrudniony kolega. Zacznij od ustalenia, w której sytuacji jesteś.
Najpierw: pracodawca czy zatrudniony?
To rozróżnienie decyduje o wszystkim — o liczbie godzin, o terminie pierwszego szkolenia i o tym, na jakie szkolenie się zapisać. Przepisy nie patrzą na dyplom, tylko na podstawę wykonywania pracy.
| Twoja sytuacja | Grupa z rozporządzenia | Wymiar | Pierwsze szkolenie | Kolejne |
|---|---|---|---|---|
| Prowadzisz gabinet i zatrudniasz choćby jedną osobę | Pracodawcy i osoby kierujące — § 14 ust. 2 pkt 1 | min. 16 godz. | do 6 miesięcy | raz na 5 lat |
| Jesteś zatrudniony na umowę o pracę w gabinecie lub przychodni | Narażeni na czynniki szkodliwe — § 14 ust. 2 pkt 6 | min. 8 godz. | do 12 miesięcy | raz na 5 lat |
| Higienistka, asystentka, personel pomocniczy na umowie o pracę | Narażeni na czynniki szkodliwe — § 14 ust. 2 pkt 6 | min. 8 godz. | do 12 miesięcy | raz na 5 lat |
| Jednoosobowa działalność, nie zatrudniasz nikogo | Poza zakresem przepisów o szkoleniach okresowych | — | — | — |
Dopóki prowadzisz praktykę sam, przepisy o szkoleniach okresowych Cię nie dotyczą — nie jesteś ani pracownikiem, ani pracodawcą w rozumieniu art. 3 Kodeksu pracy. W dniu, w którym zatrudnisz asystentkę na umowę o pracę, stajesz się pracodawcą i masz 6 miesięcy na własne szkolenie okresowe dla pracodawców, licząc od rozpoczęcia pracy na tym stanowisku (§ 15 ust. 4 rozporządzenia). Ten termin bardzo łatwo przeoczyć, bo nikt o nim nie przypomina.
Jeżeli pracujesz w cudzym gabinecie na kontrakcie, obowiązek nie znika, tylko zmienia adresata: art. 304 § 1 Kodeksu pracy nakazuje podmiotowi organizującemu pracę zapewnić bezpieczne i higieniczne warunki także osobom wykonującym pracę na innej podstawie niż stosunek pracy.
Dlaczego personel gabinetu to grupa „narażonych", a nie biurowa
Zatrudniony lekarz dentysta, higienistka i asystentka nie mieszczą się w żadnej z pięciu pierwszych grup rozporządzenia. Zostaje szósta, opisana nie nazwą zawodu, a charakterem pracy.
Szkolenie okresowe odbywają „pracownicy niewymienieni w pkt 1–5, których charakter pracy wiąże się z narażeniem na czynniki szkodliwe dla zdrowia, uciążliwe lub niebezpieczne albo z odpowiedzialnością w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy".
W gabinecie stomatologicznym ten opis wypełnia się z nadwyżką: aerozol powstający przy pracy turbiny i skalera, materiał zakaźny, ostre narzędzia i ryzyko zakłucia, środki dezynfekcyjne, praca w wymuszonej pozycji ciała, promieniowanie jonizujące przy zdjęciach. Konsekwencja formalna: cykl pięcioletni, nie sześcioletni. Sześć lat dotyczy wyłącznie stanowisk administracyjno-biurowych, czyli w gabinecie najwyżej recepcji.
Wzór z załącznika nr 3 do rozporządzenia ma rubrykę „pełna nazwa szkolenia (podać rodzaj szkolenia i grupę osób, dla których jest przeznaczone)". Jeżeli asystentka stomatologiczna dostanie zaświadczenie ze szkolenia dla pracowników administracyjno-biurowych, to właśnie ta rubryka pokaże niezgodność — a termin następnego szkolenia będzie policzony o rok za długo. Grzywna za dopuszczenie do pracy bez wymaganego szkolenia bhp wynosi od 2000 do 60 000 zł (art. 283 § 1 Kodeksu pracy, kwoty podwojone 8 lipca 2026 r.).
Program szkolenia
Dla zatrudnionego personelu ramowy program określa część VIII załącznika nr 1 do rozporządzenia — minimum 8 godzin lekcyjnych. Dla właściciela gabinetu jako pracodawcy obowiązuje część II tego załącznika, minimum 16 godzin, z szerszym blokiem o obowiązkach i odpowiedzialności.
Jak to wygląda u nas
Szkolenie prowadzimy jako samokształcenie kierowane — formę dopuszczoną przez § 15 ust. 2 zarówno dla pracodawców, jak i dla grupy narażonych. Definicja z § 1a pkt 5 wymaga dwóch rzeczy naraz: materiałów przekazanych przez organizatora, w szczególności przez internet, oraz zapewnienia konsultacji z osobami spełniającymi wymagania dla wykładowców. Zapewniamy jedno i drugie.
- Cały gabinet można zgłosić jednym zgłoszeniem — sami przypiszemy każdą osobę do właściwej grupy, żeby lekarz-właściciel nie trafił przypadkiem na to samo szkolenie co asystentka.
- Materiał podzielony na lekcje, slajdy omawia lektor — nauka między pacjentami, w kilku sesjach, bez zamykania gabinetu na cały dzień.
- Szkolenie kończy egzamin sprawdzający przed komisją powołaną przez organizatora (§ 16 rozporządzenia); przy niepowodzeniu można podejść ponownie bez dopłaty.
- Zaświadczenie na wzorze z załącznika nr 3, w formie papierowej, z poprawnie wpisaną grupą osób. Odpis trafia do akt osobowych pracownika.
Zgłoś gabinet na szkolenie
Cena dla personelu zatrudnionego. Im większa grupa, tym niższa cena za osobę. Nie musisz rozstrzygać, kto do której grupy trafia: napisz, kogo zgłaszasz i na jakiej podstawie pracuje, a przypiszemy to za Ciebie.